De Hele Olifant - nieuwsbrief - december 2016

 

Als iets in lijn is met de universele wetmatigheden, functioneert het optimaal, komt het overeen met wie we in essentie zijn, is het in balans en harmonie met het grotere geheel en draagt het bij aan het welzijn van alles en iedereen.
‘Samenlevingen in Balans’ is de term waarmee ik verwijs naar samenlevingen waarvoor geldt dat inzicht in de werking van de universele wetmatigheden een inherent onderdeel is van alle aspecten van de cultuur.


Lieve mensen,

Hier is weer een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen rond mijn twee boeken De Hele Olifant in Beeld en Samenlevingen in Balans, de vorderingen van het werk aan mijn volgende boek(en), mijn streven bij te dragen aan meer bekendheid rond de universele wetmatigheden en mijn intentie om bij te dragen aan de transformatie van leren en onderwijs zodat het overeenkomt met wie we in essentie zijn. En dit alles op zo’n manier dat het bijdraagt aan het welzijn van alles en iedereen wereldwijd, alleen op de korte termijn, maar vooral ook op de lange termijn en dus ook voor de komende zeven generaties.

 

‘De Hele Olifant in Beeld’ en ‘Samenlevingen in Balans’ in Zweden
Allereerst wil ik graag mijn ervaringen in Zweden delen. Ik was uitgenodigd om van 28 november tot en met vrijdag 2 december 2016, in Järna, in Zweden in het kader van het programma "International Youth Initiative Program"(YIP), een bijdrage te komen leveren op basis van mijn beide boeken. Dit  programma is een 10-maanden durend holistisch educatief programma voor 18-28 jarigen vanuit de hele wereld in de vorm van community en met het doel om hen een kans te geven hun volledig potentieel te ontwikkelen en initiatieven te nemen die bijdragen aan een betere wereld.
Een programma van vijf ochtenden
Voor mij was het niet alleen bijzonder dat dit specifiek voor jongeren was – dat werd ik heel enthousiast van -  maar ook dat ik voor mijn bijdrage aan dit programma niet slechts 1 of 2 dagdelen kreeg, zoals tot nu toe mijn ervaring bij andere uitnodigingen is, maar in plaats daarvan 5 ochtenden. Bovendien was het verzoek dat ik mijn bijdrage niet alleen zou doen in de vorm van (powerpoint)presentaties zoals ik tot nu toe gewend ben, maar dat ik ook ruimte in zou bouwen voor uitwisseling en mogelijkheden voor de deelnemers voor het opdoen van persoonlijke ervaring. Daardoor werd het geheel voor mij ook een soort experiment…
De setting bleek hét antroposofisch centrum van Zweden te zijn, de locatie landelijk met prachtig uitzicht op een van de vele fjorden van de Oostzee en dat alles gehuld in een vers laagje sneeuw! Dat alles bij elkaar was een prachtige, indrukwekkende, ontroerende en leerzame ervaring. Hieronder een voorbeeld daarvan.
Een ervaringsoefening
Nadat ik het één en ander over de 2e Wet, de Wet van Overeenstemming, had uitgelegd, en aansluitend mijn metafoor van ‘De Landkaart van de Burcht en de Rivier’ had toegelicht, legde ik uit dat het met behulp van verschillende meditatie methoden mogelijk is om tijdelijk van de staat van permanente onbalans in de burcht (van ‘bèta’) naar de natuurlijke staat van bewustzijn bij de rivier (naar ‘alfa’) te komen. Dat is in vele opzichten zeer nuttig. Het nadeel van de meestee meditatievormen is echter dat je dat zittend of liggend doet en vaak met je ogen dicht, terwijl wat we uiteindelijk zouden willen is om ons leven te leven in die natuurlijke staat van bewustzijn bij de rivier (in ‘alfa’). Met andere woorden, we zouden hetzelfde effect willen bereiken als bij sommige vormen van meditatie – van de staat waarin vooral bèta-hersengolven op een EEG te zien zijn naar een ontspannener staat waarin er vooral alfa-hersengolven verschijnen - terwijl we in beweging zijn en onze ogen open hebben.
De Foxwalk
Daarom legde ik hen de ‘Foxwalk gecombineerd met Wide-Angle-vision’ uit. Dit is een soort lopende meditatie die ik van Tom Brown, Jr. heb geleerd, die je buiten in de natuur doet. Allereerst vertraagt het je pas, daarnaast is het de bedoeling dat je al lopende in een bepaald ritme komt en bovendien dat je je ogen niet gebruikt om op alles te focussen, maar dat je in plaats daarvan een blik van bijna  180o hebt.  Als dat allemaal lukt – en voor veel mensen betekent dat eerst heel wat oefenen – dan kan dat ons al lopend van ‘bèta’ in ‘alfa’ brengen, waardoor onze manier van waarnemen verandert en we als gevolg daarvan de omgeving anders waarnemen: al je zintuigen worden gevoeliger, geluiden worden luider, er worden meer kleuren en structuren zichtbaar, je ziet niet scherp, maar kunt zelfs de kleinste bewegingen in je omgeving waarnemen en het opent je naar de niet-fysieke wereld, waardoor je een gewaarwording van verbondenheid met of volledig opgaan in de omgeving kunt hebben, energie om je heen kunt gewaarworden en/of je bewust worden van je intuïtie en innerlijk weten.
Onze natuurlijke staat van bewustzijn  
De studenten gingen enthousiast naar buiten om in het besneeuwde landschap de oefening zo’n 20 à 30 minuten te doen en daarna vroeg ik wie zijn of haar ervaring wilde delen. Direct was er een student die heel graag zijn ervaring wilde delen. Hij vertelde dat het al vrij snel lukte en dat hij inderdaad opeens overal om hem heen – zelfs achter hem - leven waarnam waar hij zich anders niet van bewust was, zoals een specht die in een boom aan het kloppen was, een eekhoorn die langs een stam omhoog rende en allerlei vogels. ‘Maar eigenlijk is dit heel bekend voor mij’, vertelde hij, ‘want dit is hoe het was toen ik kind was!’
Hij vertelde dat hij was opgegroeid op een boerderij in Zuid-Afrika, ver weg van de bewoonde wereld en dat hij en zijn broer en zussen niet naar de basisschool waren geweest. Hun moeder had ze met homeschooling het een en ander geleerd en voor hem was de middelbare school de eerste school geweest waar hij naar toeging. Hij vertelde dat hij in het geheel geen achterstand had ervaren, maar hij was wel dat gevoel dat hij als kind altijd had gehad geleidelijk kwijt geraakt. Tot nu toe had hij geconcludeerd dat dat nu eenmaal hoorde bij het volwassen worden…
Maar nu door de Foxwalk met Wide-Angel-Vison te doen en mijn uitleg daarbij, realiseerde hij zich wat er werkelijk aan de hand was: dat hij de natuurlijke staat van bewustzijn, waarin we allemaal geboren worden als kind, als zijn normale staat van zijn had ervaren totdat hij naar de middelbare school ging. En tot zijn grote vreugde ontdekte hij nu dat hij met deze oefening die staat die hem zo bekend was vrij snel weer opnieuw kon ervaren. Omdat hij zich nog zo goed kon herinneren hoe het was geweest als kind, vertelde hij me stralend dat hij besloten had de foxwalk nu regelmatig te gaan doen.
Het belang van buiten in de natuur zijn
Ik had deze oefening - de Foxwalk gecombineerd met ‘Wide-Angle-vision’ – al wel een paar keer eerder aan mensen uitgelegd en die keren waren er zeker ook mensen geweest die vertelden dat ze merkten dat hun waarneming veranderde, maar ik had nog niet eerder meegemaakt dat iemand zo expliciet vertelde dat dit was hoe het als kind was geweest. Met andere woorden, dat ‘de staat van bewustzijn bij de rivier’, die gekenmerkt wordt door vooral alfa-hersengolven, inderdaad onze natuurlijke staat van bewustzijn is.
Hoewel ik niet alle details weet van zijn jeugd, lijkt het bovendien een indrukwekkende illustratie van de combinatie van enerzijds de positieve invloed die opgroeien als jong kind buiten in een natuurlijke omgeving heeft op het behoud van de natuurlijke staat van zijn en anderzijds zonder de negatieve invloed van westerse onderwijssystemen die mede tot gevolg hebben dat kinderen de natuurlijke staat van zijn kwijtraken.
De Deense ‘Boskleuterschool’
In dit kader is de toenemende belangstelling voor de Deense ‘Forest school’ voor kleuters interessant: 13 april 2016 besteedde Eenvandaag aandacht aan deze boskleuterscholen in Denemarken, waarbij kinderen de hele dag buitenspelen, vanaf het moment dat ze worden gebracht totdat ze weer worden opgehaald. Ook als het regent, vriest of sneeuwt. Spelen en leren vindt plaats in een bosrijke omgeving, onder leiding van speciaal geschoolde medewerkers. In Denemarken is inmiddels 10% van alle kleuterscholen zo’n bosschool, 500 in totaal. Voor wie geïnteresseerd is in mee details is er een boek met de basisprincipes: “Understanding the Danish Forest School Approach – Early Years Education in Practice” van Jane Williams-Siegfredsen (2012)
De ‘Boskleuterschool’ ook in Engeland, Schotland, Wales, Duitsland en Zweden
Toen ik eind april in Wales was, hoorde ik dat ook in Engeland, Schotland en Wales de boskleuterschool inmiddels wijd en zijn verbreid is, nadat een aantal mensen in 1993 een bezoek aan de Deense boskleuterscholen had gebracht (zie bv. de website van de Forestschoolassociation). Ik sprak in Wales met een paar vrouwen uit Australië die op dat moment in Wales een aparte bijscholing volgden om vervolgens te kijken of ze ook in Australië zulke Forest schools konden beginnen.
Ook in Duitsland bestaan er intussen zo’n 750 ‘forest schools’ of ‘Waldkindergartens’ en ik vond op het internet een bericht van een Vlaamse excursie afgelopen november naar de ‘Waldkindergarten Düsseldorf’ als kennismaking met deze onderwijsvorm. En toen ik in Zweden was, hoorde ik dat het daar net als in Denemarken ook een bekende onderwijsvorm is, die vaak gewoon een onderdeel is geworden van het bestaande schoolsysteem.
‘Boskleuterscholen’ in Nederland…?
Natuurlijk was ik nieuwsgierig naar de huidige situatie in Nederland en ontdekte dat de website van The British School in The Netherlands  in Den Haag meldt dat het ‘practices the Forest School learning approach’ en dat er in Twente een ‘Forestschool for all’ initiatief is, nog niet echt als een boskleuterschool, maar als de optie om elke maandag om 09.30 uur 's ochtends met families het bos en de natuur te ontdekken in Twente, Overijssel.
Bovendien is het boek ‘Spaces and Places, Risks and Challenge’  (2007), van de Britse Helen Tovey in 2011 het Nederlands gepubliceerd en verkrijgbaar onder de titel ‘Fontys Reeks Educatief 12 - Laat ze buiten spelen, pleidooi voor gezonde risico's’. In dit boek zet Helen Tovey systematisch alle aspecten van het buitenspelen helder op een rijtje en onderbouwt wat ze schrijft met wetenschappelijk onderzoek. Het boek geeft de Engelse situatie weer en bevat twaalf pagina's over de stand van zaken (in 2011) in Nederland: helaas onvoldoende financiële middelen en weinig belangstelling vanuit de politiek en de media. Wat dat laatste betreft kunnen we in ieder geval vaststellen dat sinds het verschijnen van dat boek het TV programma Eenvandaag dit voorjaar er in ieder geval wel aandacht aan heeft besteed…
’In de buitenlucht’
Een artikel in National Geographic (jan. 2016) met de titel ‘In de buitenlucht’ vermeldt de resultaten van een aantal wetenschappelijke onderzoeken die in lijn zijn met de positieve invloed van een natuurlijke omgeving. Zo heeft Japans onderzoek olv. Yoshifumi Miyazaki van de Universiteit van Chiba laten zien dat een boswandeling van een kwartier leidt tot merkbare fysiologische veranderingen. Ze lieten 84 proefpersonen in 7 verschillende bossen rondwandelen, en eenzelfde aantal in stadscentra. De boswandelaars ontpopten zich als meesters in ontspanning: hun spiegel van het stresshormoon cortisol daalde met 16%, hun bloeddruk met 2% en hun hartslag met 4%...
In hetzelfde artikel is o.a. te lezen dat arts Nooshin Razani (van het kinderziekenhuis UCSF Benioff in Oakland, CA) kinderartsen leert om patientjes en hun familie een uitstapje naar een natuurgebied voor te schrijven. “We hebben de kliniek omgetoverd in een plek waar je overal natuur ziet. Er hangen kaarten van natuurparken aan de muur, zodat je kunt aanwijzen waar je naartoe gaat, en foto’s van wilde dieren en planten.”Voor vervoer naar de natuur wordt gezorgd.”
’Genezende wouden’ in Zuid-Korea
In Zuid-Korea waar veel mensen kampen met werkstress kent men inmiddels drie officiële ‘genezende wouden’, die o.a. gebruikt wordt bij de behandeling van posttraumatische stress en vóór 2017 moeten er nog 34 bijkomen, zodat de meeste grote steden zo’n ‘genezend woud’ in de buurt zullen hebben. De Universiteit van Chungbuk verzorgt een opleiding in ‘bosgenezing’ en het Zuid-Koreaanse Staatsbosbeheer hoopt de komende jaren 500 bosgezondheidswachters aan te stellen. De minister van Bosbouw Shin Won Sop, stelt dat het ‘menselijk welbevinden’ nu de voornaamste doelstelling van Staatsbosbeheer is: “Ik denk dat het gezondheidsaspect op dit moment de voornaamste bosvrucht is.” Bij Zuid-Koreaans onderzoek gebruikte men fMRI-scans voor het vastleggen van de hersenactiviteit van mensen die naar verschillende afbeeldingen keken: natuurlandschappen blijken die hersengebieden op te laten lichten die in verband worden gebracht met empathie en altruïsme.

Club van Rome NL, ‘Down to Earth’ en ‘Samenlevingen in Balans’
Verder was ik 7 november op uitnodiging van Martine Verweij op de 1,5 daagse workshop 'Holistic leadership in a changing climate' georganiseerd door de Club of Rome NL met het doel om de innerlijke en uiterlijke dynamiek van klimaatverandering te onderzoeken. Aanvankelijk was mij gevraagd om daar een presentatie te geven over het holistisch wereldbeeld aan de hand van de universele wetten.
De film ‘Down to Earth’
Maar een paar weken voor deze workshop was Martine in contact gekomen met Rolf Winters, de maker (samen met zijn vrouw Renate Heinen) van de inmiddels steeds bekender wordende film ‘Down to Earth’ over hun reis samen met hun die kinderen op zoek naar een nieuw perspectief op het leven. Nadat ze vier jaar ‘in het bos’ hebben geleefd gaan ze op reis om op verschillende continenten te spreken met inheemse elders die hun wijsheid met hen delen. (Kijk hier om te zien waar de film te zien is).
‘Samenlevingen in Balans’
De organisatoren van de 1,5 daagse workshop hadden nu besloten dat de workshop zou beginnen met het vertonen van deze film en dat Rolf Winters de workshop zou bijwonen. Ze liet me weten dat in het verlengde daarvan het beter zou passen als mijn presentatie zou gaan over mijn boek ‘Samenlevingen in Balans’. Dat alles was een prachtige samenloop van omstandigheden, want ik had zelf de indrukwekkende film net gezien en dat had de wens in mij opgeroepen om de makers van de film te willen ontmoeten. Zo was Rolf ook aanwezig bij mijn presentatie en hadden we de gelegenheid om kort kennis te maken (zie een prachtig interview met hem).
We herkenden veel in elkaars verhalen en stelden vast dat onze vormen zeer complementair aan elkaar zijn en hadden het gevoel dat er zeker nog andere ontmoetingen zouden volgen. Wat me vooral blij maakt is dat er een enorme belangstelling blijkt te zijn voor deze indrukwekkende film waardoor ook het besef lijkt te groeien dat sommige inheemse elders de wereld belangrijke wijsheid te bieden hebben. En dat is natuurlijk ook waarom ik mijn boek ‘Samenlevingen in Balans’ heb geschreven.
Groeiende belangstelling voor inheemse wijsheid
Dat de serieuze belangstelling voor de wijsheid van inheemse elders toeneemt blijkt onder andere ook uit een zeer interessante website die ik onlangs ontdekte: ‘Native Perspectives on Sustainability’. Op deze website wordt het promotieonderzoek gedeeld van David E. Hall naar duurzaamheid vanuit het perspectief van inheemse leiders in het Noord-Westkustgebied van de Verenigde Staten en Canada. Voor dit onderzoek interviewde 13 inheemse elders en op deze website deelt hij niet alleen het resultaat van zijn onderzoek, maar ook deze interviews. Deze diepte-interviews, die gaan over hun persoonlijke achtergrond, hun perspectief op het begrip duurzaamheid, hun visie op een duurzame toekomst en wat er volgens hun nodig is om dat te bereiken, zijn als uitgeschreven script te vinden en gedeelten er van ook als film. Tot nu toe heb ik nog maar twee interviews gelezen en beide vond ik zeer interessant. Het zijn de interviews van twee mensen, wiens namen ik al eerder ben tegengekomen:
Jeannette Armstrong
Het ene interview dat ik heb gelezen is die met Jeannette Armstrong (Okanagan Syilx), waarin ze onder andere vertelt hoe belangrijk het leven in een gemeenschap is en het permanent verbonden voelen met het land, de natuurlijke omgeving waarbinnen we wonen.
Ilarion (Larry) Merculieff
Het andere zeer uitgebreide interview dat ik heb gelezen is die met Ilarion (Larry) Merculieff (Aleut) uit Alaska. Dit interview heeft diepe indruk op me gemaakt. Terwijl ik mijn boek ‘Samenlevingen in Balans’ heb gebaseerd op allerlei ‘stukjes’ informatie die ik her en der vond, beschrijft dit interview in feite een groot deel van het hele ‘plaatje’ inclusief zijn traditionele opvoeding en het feit dat de staat van bewustzijn primair is.
Verschillende manieren van weten en leren – Stop Talking
Een klein beetje verder zoeken op het internet bracht me op een andere website waar ik opnieuw zag hoe de serieuze interesse voor inheemse wijsheid groeit. De Universteit van Alaska in Anchorage organiseerde namelijk in 2009 een 5-daagse workshop over en op basis van inheemse manieren van weten en leren voor een aantal docenten van de Universteit van Alaska. Dit is echt revolutionair, omdat de inheemse manier van weten en leren in zeer veel aspecten afwijkt van de ons bekende Westerse manier van weten en leren. Een van de gidsen bij deze 5-daagse was Ilarion (Larry) Merculieff en het verrassende motto dat hij hierbij gebruikte was ‘Stop Talking’. 
Dat is ook de titel van het boek met het hele verslag van deze 5-daagse dat als pdf op het internet is te vinden. Op dit moment ben ik ‘Stop Talking’ met rode oortjes aan het lezen, want hierin staat heel veel uitgelegd over hoe leren en onderwijs vorm gegeven kan worden, zodat kinderen hun natuurlijke staat van zijn bij de rivier kunnen behouden! Voor iedereen die nu alvast geïnteresseerd is, hier is de link naar deze pdf. Heel veel leesplezier gewenst!

Internationale uitnodigingen – Frankrijk, Glastonbury
Nadat ik dit voorjaar voor het eerst in Engeland was uitgenodigd om daar op een conferentie over mijn boek ‘De Hele Olifant in Beeld’ te spreken en ik eind november in Zweden was om daar over mijn beide boeken te spreken, lijkt het er op dat er een begin is gemaakt met mijn internationale uitnodigingen.
Frankrijk 16-19 juni 2017
Zo ben ik uitgenodigd om in juni 2017 naar Noord-Oost Frankrijk te komen als één van groep van 144 uitgenodigde elders, wisdomkeepers, ervaringsdeskundigen en visionairs uit verschillende culturen vanuit de hele wereld, jongeren en oudere mensen van 4 generaties. Ik ben hier ook voor uitgenodigd op basis van het feit dat ik mijn het ‘Samenlevingen in Balans’ heb geschreven. Ik ben zeer benieuwd naar de ervaring. Het idee is om 4 dagen bijeen te zijn voor het 4-generatie-overleg om onder deskundige leiding (translators en moderators) wijsheid te delen met als doel de wereld in beweging te brengen op weg naar samenlevingen in balans, voor ons en de volgende generaties.
Deze 4 dagen zijn een besloten onderdeel van een grote internationale One planet-One People Summit van 16-25 juni 2017 op het Centre Lothlorien in Foulain, Noord Oost Frankrijk. De tweede periode van 21-23 juni van de One planet-One People Summit is open voor iedereen en dan worden de resultaten van het 4-generatie-overleg toegelicht aan de bezoekers. De laatste twee dagen van de One planet-One People Summit, 24 en 25 juni is er een gratis festival. Zie voor meer info de website over de summit en de website over Centre Lothlorien
Glastonbury 28-30 juli 2017
En bovendien ben ik uitgenodigd als speciale vrijdagavondgast om te spreken over 'The Whole Elephant Revealed' op het jaarlijkse Glastonbury Symposium, dat onder het motto ‘Truth, Mysteries and New Frontiers’ gehouden wordt  van 28 - 30 juli 2017 in de Glastonbury Town Hall in Glastonbury in Engeland. Hier worden zo’n 250 belangstellenden verwacht. Ik ben erg blij met deze uitnodiging, want mogelijk is dit een kans om – eindelijk  - meer belangstelling te krijgen voor de Engelse publicatie van mijn boek. Zie voor meer informatie over het symposium de website


De agenda voor 2017
En dan is hieronder weer mijn agenda met de komende presentaties over mijn boeken ‘De Hele Olifant in Beeld’ en ‘Samenlevingen in Balans’. Voor iedereen die graag mijn presentatie 'Samenlevingen in Balans' wil bij wonen is daarvoor een mogelijkheid op 20 januari in Utrecht. Zie voor de nadere details de agenda hieronder en bekijk zoals altijd voor de meest actuele agenda mijn website

 

Vrijdag 20 januari 2017, in Utrecht
Presentatie 'Samenlevingen in Balans' met een opstapje vanuit 'De Hele Olifant in Beeld' op uitnodiging van de loge van de theosofische vereniging Nederland (Adyar), in Utrecht.

Programma:

Vanaf 19.30 uur welkom
20.00 - 21.45 de presentatie 'Samenlevingen in Balans' met een opstapje vanuit 'De Hele Olifant in Beeld' en aansluitend gelegenhheid voor het stellen van vragen
van af 21.45 uur pauze met thee en koffie en gelegenheid tot napraten.

Plaats:

Kruisstraat 307, 3581 GK Utrecht.

Kosten:

€ 3,- voor niet-loge leden

Aanmelden:

niet nodig

Meer informatie:

op de website van de Theosofische ver. Utrecht

 

 

Donderdag 9 februari 2017 in de Kwakel (Uithoorn)
Presentatie 'De Hele Olifant in Beeld' & 'Samenlevingen in Balans' tijdens een tweedaagse bijeenkomst van het onderzoeksprogramma "The Source of Universal Leadership" (SOUL) georganiseerd door Joke van IJzeren, Priscylla Beentjes en Ellen Waenink. Zie voor meer informatie en eventueel aanmelden hun website.


Vrijdag 16 - 19 juni 2017 in Centre Lothlorien, Foulain, Noord-Oost Frankrijk
Deelname als één van groep van 144 uitgenodigde elders, wisdomkeepers, ervaringsdeskundigen en visionairs uit verschillende culturen vanuit de hele wereld en van 4 generaties, die 4 dagen bijeen zijn voor het 4-generatie-overleg om onder deskundige leiding (translators en moderators) hun wijsheid te delen met als doel de wereld in beweging te brengen op weg naar samenlevingen in balans, voor ons en de volgende generaties. Deze 4 dagen zijn een besloten onderdeel van een grote internationale One planet-One People Summit van 16-25 juni 2017 op het Centre Lothlorien in Foulain, Noord Oost Frankrijk. Zie voor meer info de website over de summit en de website over Centre Lothlorien

 

Vrijdag 28 juli 2017 in Glastonbury, Engeland
Presentatie 'The Whole Elephant Revealed' als speciale vrijdagavondgast op het jaarlijkse
Glastonbury Symposium, dat ‘Truth, Mysteries and New Frontiers’ onderzoekt en gehouden wordt  van 28 - 30 juli 2017 in de Glastonbury Town Hall in Glastonbury, Somerset.  Zie voor meer info de website

 

 

Tot zover het nieuws rond “De Hele Olifant in Beeld” en mijn werk.

Lieve groetjes,


Marja de Vries