De Hele Olifant - nieuwsbrief - januari 2014

 

Als iets in lijn is met de universele wetmatigheden, functioneert het optimaal, komt het overeen met wie we in essentie zijn, is het in balans en harmonie met het grotere geheel en draagt het bij aan het welzijn van alles en iedereen.
‘Samenlevingen in Balans’ is de term waarmee ik verwijs naar samenlevingen waarvoor geldt dat inzicht in de werking van de universele wetmatigheden een inherent onderdeel is van alle aspecten van de cultuur.


Lieve mensen,

Aan het begin van dit nieuwe jaar is hier weer een nieuwsbrief met de laatste ontwikkelingen en de agenda rond mijn boek De Hele Olifant in Beeld, de Engelse editie daarvan als The Whole Elephant Revealed, de Duitse editie die dit voorjaar verwacht wordt, de vorderingen van het boek over 'Samenlevingen in Balans' en mijn streven om bij te dragen aan de transformatie van leren en onderwijs, en dat alles op zo’n manier dat we een wereld kunnen creëren die bijdraagt aan het welzijn van alles (dus inclusief de natuur en de planeet als geheel) en iedereen.

Het schrijven van het boek over 'Samenlevingen in Balans'
Waarom raken samenlevingen uit balans?
Zoals ik in mijn vorige nieuwsbrief al liet weten heeft het werk aan mijn nieuwe boek er voor gezorgd dat het de afgelopen tijd wat stiller is geworden van mijn kant en heeft deze nieuwsbrief wat langer op zich laten wachten dan gebruikelijk. Maar hier is die dan toch! En dan allereerst met het laatste nieuws over de vorderingen van het schrijven aan dit tweede boek. Ik kan zeggen dat ik al een heel eind op weg ben en dat ik het meest complexe deel inmiddels geschreven heb, namelijk het deel dat gaat over de belangrijke vraag waarom in de loop van de geschiedenis steeds meer Samenlevingen in Balans uit balans zijn geraakt. Want als we eenmaal begrijpen dat onze samenleving een Samenleving uit Balans is en dat de natuurlijke staat van samenlevingen een Samenleving in Balans is, zal het herstellen van die balans pas echt tot de reële mogelijkheden gaan behoren als we ook inzicht hebben in hoe het kan dat Samenleving in Balans, die toch in principe stabiel en flexibel zijn, toch uit balans kunnen raken.
Dankzij de wijsheid van de wisdomkeepers
Dankzij de wijsheid die wisdomkeepers van verschillende culturen gedurende duizenden jaren van generatie op generatie vaak in het geheim en regelmatig met gevaar voor eigen leven hebben doorgegeven en recent openbaar hebben gemaakt, wordt het mogelijk om hier inzicht in te krijgen. En dat was dan ook een van de belangrijke redenen waarom deze mensen er alles voor over hebben gehad om deze kennis te bewaren en nu – nu er wereldwijd mensen zijn die zich daar voor openstellen - weer met geïnteresseerden te delen.
Als we het moeilijkste kiezen…
Nu die klus is geklaard – die me toch wel wat meer tijd kostte dan ik verwacht had – neem ik vandaag even de tijd om deze nieuwsbrief te maken en dan ga ik vol frisse moed met de volgende hoofdstukken. Ik las laatste ergens dat als we uit verschillende mogelijkheden kunnen kiezen, de keuze voor de moeilijkste weg altijd tot de meeste innerlijke groei zal leiden. En dat is precies hoe ik het schrijven van dit tweede boek ervaar. Het proces vraagt veel van me, maar ik voel me ook erg dankbaar voor alles wat het me brengt. Over een paar weken heb ik een gesprek met mijn uitgevers onder andere over de planning, dus daar zal ik in de volgende nieuwsbrief meer over kunnen melden.
Hoe kunnen we weten…
En nog voor het boek er is lijk ik er al uit geciteerd te worden… Althans het Vlaamse tijdschrift Change-thinkpositive - dat mij al weer een tijd geleden interviewde - opende hun email van 7 januari 2014 hiermee: 'Hoe kunnen we weten of anders ook werkelijk een verbetering is en niet achteraf slechts een volgende variatie van hetzelfde blijkt te zijn?" Marja de Vries.

De Hele Olifant in Beeld
Vorige presentaties
De afgelopen tijd was ik - al weer voor de vierde jaar – uitgenodigd om een bijdrage te leveren aan een tweedaagse van het programma "Touching the Community Soul", een onderdeel Nyenrode Business Universiteit en - al weer voor de tweede keer - op een studiedag voor medewerkers van het ROC van Amsterdam/ROC Flevoland. Deze presentaties zijn anders dan de meeste presentaties, omdat de aanwezigen wel zelf voor het programma hebben gekozen, maar niet expliciet voor mijn bijdrage. Maar het is verheugend om te merken dat toch een relatief groot gedeelte van de aanwezigen laat weten dat mijn bijdragewaarde voor hen heeft.
Geïnterviewd door Radio 5
Half december was mijn laatste presentatie op uitnodiging van Rinus van Warven in Kampen. Na afloop vroeg hij of hij me niet ook nog even kon interviewen met als gevolg dat ik onverwacht eind december ook nog op Radio 5 te horen was.
Komende presentaties
De komende tijd zijn er wat minder presentaties over 'De Hele Olifant in Beeld', omdat ik besloten heb om bij alle nieuwe uitnodigen voor presentaties te verzoeken of het ook mogelijk is om daarvoor een datum te vinden voor na de zomer. Soms blijkt dat te kunnen, soms betekent het dat de uitnodigingen even in de pauze stand komen te staan en soms betekent dat helaas dat het niet doorgaat.
Het Lied van de Hele Olifant
De succesvolle dag 'Het lied van de Hele Olifant' samen met stembevrijder Jan Kortie, die in juni 2013 met 78 deelnemershelemaal uitverkocht was, wordt op 15 februari 2014 herhaald, dit keer in Vught. Ook dit keer blijkt de dag weer helemaal uitverkocht, dit keer met 120 deelnemers. Jan Kortie was laatst ook te zien op TV, dus iedereen die graag wil weten wat hij doet, kan ik verwijzen naar uitzending gemist
De Conferentie over Pesten
In mijn vorige nieuwsbrief kondigde ik al aan dat de 'Conferentie over Pesten' die afgelopen september voor het eerst georganiseerd was wegens succes komende februari wordt herhaald, dit keer in het Kontakt der Kontinenten. Het programma zal dit keer echter anders zijn en dat betekent niet alleen dat het nu twee dagen zullen zijn in plaats van één. Het betekent ook dat ik nu uitgenodigd ben om op de eerste dag 20 februari 2014 zowel ’s morgens als ’s middags een presentatie te geven. In de ochtend over 'De Hele Olifant in Beeld' en in de middag over 'Samenlevingen in Balans'. Zie voor meer info de agenda hieronder.

De Duitse Olifant
Het laatste nieuws over de Duitse Olifant is dat de vertaling in het Duits inmiddels af is. Ik had nog de gelegenheid om de vertaling te bekijken en om eventueel correcties door te geven. Omdat mijn Duits daar niet goed genoeg voor was, had ik daarvoor gelukkig hulp van een Duitse vrouw die niet alleen ook heel goed Nederlands kan, maar die ook echt de essentie van mijn boek begrijpt. Dankzij haar enorme inzet hebben we nog heel wat correcties kunnen doorgeven en tot onze grote vreugde kregen we te horen dat die correcties voor 99% zijn overgenomen. En hoewel ik in mijn vorige nieuwsbrief vermelde dat de Duitse uitgever (Aquamarin Verlag) wilde dat de Duitse Olifant een andere titel zou krijgen, zijn ze tot mijn groet verrassing toch nog van gedachte veranderd en hebben ze nu besloten om zowel de titel als de kaft zoveel mogelijk te maken als de Nederlandse en Engelse Olifant.

De agenda voor 2014

En dan is hieronder weer mijn agenda. Terwijl ik in 2013 nog weer meer uitnodigingen had dan in de jaren daarvoor, wordt het in ieder geval in de eerste helft van 2014 een stuk minder door de prioriteit die ik geef aan het schrijven van mijn tweede boek. Ik hoop dat ik dat in de tweede helft van het jaar weer enigszins goed zal kunnen maken. Zie zoals altijd voor de meest actuele agenda, de agenda op mijn website:

Woensdag 5 februari 2014, Mijdrecht
Presentatie 'De Hele Olifant in Beeld' op uitnodiging van ZZP Vereniging De Ronde Venen
(ondernemersvereniging) in het gemeentehuis in Mijdrecht.


Zaterdag 15 februari 2014, Vught - Inmiddels volgeboekt!
'Het Lied van de Hele Olifant'
een dag o.l.v. Marja de Vries en stembevrijder Jan Kortie.Programma:

van 10.00 uur tot 17.00 uur
Jan Kortie werkt als stembevrijder. Hij gaat er daarbij vanuit dat er twee manieren van zingen bestaan. Je kunt je best doen om zo goed mogelijk te zingen, in de hoop dat anderen het mooi vinden, of minstens niet al te lelijk. Je zingt dan eigenlijk van buiten naar binnen, want de focus ligt op het resultaat dat op een of andere manier de buitenwereld moet bevallen. Deze manier van zingen is in onze cultuur volstrekt ingeburgerd. Of je kunt zingen wat er in jou leeft, moeiteloos. Dat zou je van binnen naar buiten zingen kunnen noemen. Geven wat er in jou is. Zingen omdat je wil zingen, niet om iets te bereiken. Over deze laatste manier van zingen gaat stembevrijding.
Een paar jaar geleden ontmoetten Marja de Vries en Jan Kortie elkaar. Dat leidde tot inspiratie over en weer. Als alles in de wereld gehoorzaamt aan de universele wetten, dan geldt dat ook voor zingen. De inzichten van Marja bleken verhelderend voor het werk van Jan en de stembevrijdingsbenadering van Jan bleek een prachtige manier om te oefenen met het toepassen van de inzichten in de universele wetten.
Jan Kortie heeft Marja de Vries nu uitgenodigd om samen met hem een dag te geven om deze gedeelde inspiratie verder te verspreiden. Het belooft een boeiende en zeer gevarieerde dag te worden.
Meer informatie over deze dag is hier te vinden.

Plaats:

Kloosterhotel ZIN, Boxtelseweg 58, 5261 NE Vught

Kosten:

€ 65,- incl. koffie/thee en lunch

Aanmelden:

via secretariaat@barmhartigheid.nl

Meer informatie:

Meer informatie over de dag is te vinden op de website van Jan
Meer informatie over de universele wetten en het werk van Marja de Vries is te vinden op deze website.
Meer informatie over het werk van Jan Kortie op zijn website
Jan Kortie was onlangs ook op TV. Nieuwsgierig? Kijk op uitzending gemistDonderdag 20 februari 2014, Soesterberg

Presentatie 'De Hele Olifant in Beeld' en 'Samenlevingen in Balans' tijdens de eerste dag van de tweedaagse 'Conferentie over Pesten' in het Kontakt der Kontinenten op 20 en 21 februari 2014, georganiseerd door Edith Mol en met Frances Nijssen als dagvoorzitter.


Programma:

09.00 uur tot 10.00 uur: Ontvangst met koffie en thee.
10.00 uur tot 11.00 uur: Marja de Vries: De Hele Olifant in Beeld
11.00 uur tot 12.00 uur: Jan Storms
12.00 uur tot 12.15 uur: Pauze
12.15 uur tot 13.15 uur: Jan Geurtz
13.15 uur tot 14.00 uur: Lunch
14.00 uur tot 15.00 uur: Marja de Vries: Samenlevingen in Balans
15.15 uur tot 16.15 uur: keuze uit Workshops:
Frances Nijssen (transformatie van negativiteit),
Bert van der Neut
(M5 op de werkvloer),
Bibi Schreuder (organisatieopstelling m.b.t. pesten),
Jaqueline en Eva Pama (hooggevoeligheid)
16.15 uur tot 17.00 uur: De Zenleraar Joseph Wijsmuller
Zie voor meer details over het programma en voor het programma van de tweede dag op 21 februari 2014 de website

Plaats:

in Kontakt der Kontinenten, Soesterberg

Kosten:

Zakelijk: € 245,- p.p.p.d.
Particulier: € 125,- p.p.p.d.
Passe-partout 2 dagen: € 450,- p.p.

Aanmelden:

via de speciaal hiervoor gecreëerde website

Meer informatie:

Zie voor meer info, zoals het programma voor de tweede dag en voor mogelijkheden om te overnachten de speciaal hiervoor gecreëerde website en, indien nodig, bij Edith Mol via
info@conferentieoverpesten.nl of 06-53684322
Zaterdag, zondag, maandag en dinsdag 21, 22, 23 en 24 juni 2014, in Dalfsen
bij Zwolle
Korte presentaties en vertellingen over 'De Hele Olifant in Beeld', 'Samenlevingen in Balans', 'Leren en Onderwijs in Balans' dit keer ook met het accent op mijn persoonlijke ervaringen, tijdens de internationale 'Wisdom Gathering of Gratitude 2013' georganiseerd door Stichting Seven Generations

Programma:

meer informatie volgt nog

Plaats:

bij centrum Isis Sofia aan de keizersteeg in Dalfsen

Kosten:

meer informatie volgt nog

Aanmelden:

Via de online ticketshop

Meer informatie:

Meer info zal volgen op de website van Stichting Seven GenerationsDonderdag 26 en vrijdag 27 juni 2014, in kasteel De Berckt, Baarlo

Presentatie 'De Hele Olifant & Samenlevingen in Balans' tijdens een tweedaagse van het
programma "Touching the Community Soul" voor beslissers, beïnvloeders en/of uitvoeders op het gebied van organisatieontwikkeling, georganiseerd door Erik Mandersloot als onderdeel van het Strategy Center, Nyenrode Business Universiteit. Zie voor meer info de website en
Nyenrode Business UniversiteitZondag 26 oktober 2014, Veenendaal
Presentatie 'De Hele Olifant in Beeld' op uitnodiging van de open geloofsgemeenschap NPB
afdeling Veenendaal

Programma:

aanvang 10.00 uur

Plaats:

Vijftien Morgen 2 te Veenendaal

Kosten:

meer info volgt nog

Aanmelden:

meer info volgt nog

Meer informatie:

bij Els van Duijvenbode, tel. 0318 526027
Vrijdag 7 november 2014, in Amsterdam
Presentatie 'Samenlevingen in Balans' op uitnodiging van de 50+ groep van de Dominicus
gemeente in Amsterdam

Programma:

meer info volgt nog

Plaats:

Dominicuskerk, Spuistraat 12, Amsterdam

Kosten:

meer info volgt nog

Aanmelden:

meer info volgt nog

Meer informatie:

meer info volgt nog

 

 

Tot zover het nieuws rond “De Hele Olifant in Beeld” en mijn werk.

Lieve groetjes,


Marja de Vries