De Hele Olifant - nieuwsbrief - april 2009

Leren en onderwijs gebaseerd op inzicht in de universele wetmatigheden is meer in lijn met de hedendaagse kinderen, komt meer overeen met wie we in essentie zijn en is meer in harmonie met het grotere geheel.

Lieve mensen,

Een nieuw voorjaar en  een nieuwe nieuwsbrief over de laatste ontwikkelingen rond 'De Hele Olifant in Beeld' en  de transformatie van leren en onderwijs.

De belangstelling voor 'De Hele Olifant in Beeld' blijft groeien
= Het was een hele nieuwe ervaring voor mij om op de inspiratiedag van Stichting De Phoenix afgelopen 22 maart in Ede mijn presentatie te houden voor meer dan 400 mensen. Ik heb erg veel positieve reacties gekregen en nog nooit heb ik zoveel boeken op één dag gesigneerd.
= En in deze tijd van wereldwijde recessie is de verkoop van De Hele Olifant in de eerste maanden van 2009 niet afgenomen maar duidelijk toegenomen: van zo’n 150 boeken per maand tijdens de laatste maanden van 2008, naar gemiddeld 210 exemplaren per maand in 2009. De voorraad van de tweede druk slinkt dan ook aanzienlijk en het lijkt waarschijnlijk dat er deze zomer een derde druk zal komen.
= Verder heeft in Seizoenen, tijdschrijft voor vrije scholen, heeft dit voorjaar een korte, maar zeer positieve recensie gestaan.
= En er zijn inmiddels al zo’n 400 mensen die aangegeven hebben deze nieuwsbrief graag te willen ontvangen.

Nu ook in België een presentatie over ‘De Hele Olifant in Beeld’
Nadat ik vele uitnodigingen heb ontvangen om presentaties over mijn boek te geven op vele verschillende plaatsen in Nederland, van Groningen tot Middelburg en van Maastricht tot in de kop van Noord-Holland, zal ik dit najaar voor de eerste keer ook een presentatie over de grens geven in België, als onderdeel van de Inspiratiedagen georganiseerd door La Verna. Onderaan deze nieuwsbrief is weer de agenda te vinden en de data voor een aantal presentaties voor dit najaar.

De Hele Olifant en de transformatie van leren en onderwijs
= Nieuw is ook dat ik begin april was uitgenodigd om op de jaarlijkse studiedag van het Friesland College (ROC) afdeling Welzijn mijn verhaal over de universele wetten en de link naar transformatie van leren en onderwijs te komen vertellen. Behalve dat ik vorig jaar door de Hogere School Leeuwarden was uitgenodigd om mijn verhaal te vertellen voor studenten en een aantal medewerkers, was dit de eerste keer dat ik nu binnen het bestaande onderwijs op een studiedag voor docenten en medewerkers over De Hele Olifant in Beeld heb kunnen vertellen. Ik ben benieuwd hoe dit balletje verder zal gaan rollen en welke uitnodigingen nog meer zullen volgen.
= Terwijl ik doorwerk aan mijn tweede boek, groeit niet alleen de belangstelling voor nieuwe vormen van leren en onderwijs, maar verschijnen er o.a. in de Verenigde Staten steeds meer boeken over de noodzaak voor een radicale veranderingen van leren en onderwijs. Een aantal van deze recent verschenen boeken noemde ik al in een vorige nieuwsbrief (zie voor de titels) Begin april van dit jaar verscheen het boek Wounded by School, recapurting the Joy in Learning and Standing Up to Old School Culture door Kirsten Olson. Dit boek werpt licht op de negatieve gevolgen van een manier van onderwijs dat conformiteit belangrijker acht dan creativiteit, dat de interesse van leerlingen afstompt en de verschillen tussen de leerlingen ontkent. Ze maakt duidelijk dat zulk onderwijs niet leidt tot een manier van denken die de samenleving op dit moment nodig heeft. In plaats daarvan leidt het niet alleen tot verveling bij leerlingen, maar in haar boek laat ze aan de hand van vele voorbeelden zien hoe het averechts werkt en leerlingen ‘verwondt’. Bovendien gaat een groot deel van haar boek over wat er vervolgens nodig is zowel voor leerlingen als docenten en ouders om weer te helen en om vervolgens ‘gezond’ te blijven.

Na de zomer het eerste labyrint op een schoolplein
In mijn vorige nieuwsbriefschreef ik over het nieuwe initiatief “Op ieder schoolplein een labyrint!” naar aanleiding van de ervaringen met  Het  Kerstlabyrint op het plein de Parade in Den Bosch, een initiatief van Imke van Dillen (meer informatie hierover). Inmiddels heeft de eerste school belangstelling getoond en zal er na de zomer op hun schoolplein het eerste labyrint gemaakt worden! Scholen die dat ook willen, kunnen hiervoor contact opnemen met Imke van Dillen

Nieuwe links
Op de pagina met links naar inspirerend nieuws over kinderen, jongeren, leren en onderwijs, heb ik een aantal links gezet naar filmjes over Yelle, het 12 jarige Nederlandse meisje dat – in lijn met de universele wetmatigheden - laat zien dat we meer zijn dan we geneigd zijn te denken en dus ook meer kunnen dan we normaal gesproken denken dat we kunnen. Ze laat o.a. zien hoe er energie uit haar handen stroomt, hoe ze met haar gedachten invloed op materie heeft, hoe ze voorwerpen op afstand kan laten bewegen, en hoe ze met zwaartekracht kan spelen. Benieuwd?

Nieuw emailadres
Tot slot: ik heb een nieuw emailadres: marjadv@versatel.nl Dus hierbij het verzoek of iedereen die nog mijn oude emailadres gebruikt (marjadevries@worldonline.nl) dat wil vervangen door dit nieuwe.

Agenda genda
Hieronder staan de presentaties over 'De Hele Olifant in Beeld' die ik dit najaar zal geven. Zodra er nieuwe data bekend zijn zullen die op de agenda op mijn website te vinden zijn en natuurlijk weer in de volgende nieuwsbrief.

Donderdag 10 september 2009, lezing 'De hele Olifant in Beeld', in Veldhoven, bijeenkomst georganiseerd door de Oecumenische werkgroep "Er is meer..."


Tijd:

zaal open 19.15 uur, aanvang 20.00 - 22.15 uur

Plaats:

Immanuelkerk, Teullandstraat 3, 5503 VV Veldhoven

Kosten:

8 euro inclusief koffie en thee

Aanmelden:

niet nodig  

Meer informatie:

zie ook www.sowvhv.nl/erismeer


Donderdag 24 september 2009, lezing 'De hele Olifant in Beeld', in Vleuten, als onderdeel van het kleinschalige evenement (maximaal 26 personen) 'Eten met Inhoud', een maaltijd met een verhaal, georganiseerd door Jacintha Batenburg


Tijd:

Aanvang tussen 18.00 en 18.30 uur met een drankje. 
Om 18.30 gaan we aan tafel voor het voorgerecht.
Na het voorgerecht gaat het gezelschap naar een andere ruimte waar de lezing zal plaatsvinden. 
Voor het hoofdgerecht komen we weer terug en heeft iedereen gelegenheid aan elke willekeurige tafel aan te schuiven, waar ook de spreekster zal mee eten en bij u aan tafel kan belanden. 
Het eten wordt verzorgd door een cateringbedrijf.

Plaats:

In de oorspronkelijke kelders van het kasteel 'de Hamtoren', Hamlaan 3, Vleuten

Kosten:

€ 50,- per persoon, inclusief maaltijd, drank en lezing. 

Aanmelden:

via www.jacinthabatenburg.nl op pagina evenementen, en daar inschrijven via het contactformulier

Meer informatie:

zie www.jacinthabatenburg.nl


Donderdag 8 oktober 2009, lezing 'De hele Olifant in Beeld', in Bennekom, bijeenkomst georganiseerd door de Vrijzinnige Geloofsgemeenschap NBP


Tijd:

20.00 - 22.00 uur

Plaats:

Ontmoetingskerk, Emmalaan 1, Bennekom

Kosten:

leden NPB 6 euro, niet leden 8 euro incl. koffie/thee

Aanmelden:

niet nodig  

Meer informatie:

zie ook www.npbbennekom.nl


Woensdag 4 november 2009, lezing 'De hele Olifant in Beeld', in West-Vlaanderen, in België, als onderdeel van de Inspiratiedagen op 4, 5 en 6 november, georganiseerd door La Verna vzw, een beweging voor bewustzijn, inspiratie & verbondenheid


Tijd:

nadere info volgt nog

Plaats:

Centrum Groenhoven, Bosdreef 5, 8820 Torhout, België

Kosten:

De lezing is een onderdeel van een groter programma, maar er kan in principe ook alleen op deze lezing ingetekend worden. Nadere info volgt nog.

Aanmelden:

Meer info via www.laverna.be  

Meer informatie:

zie ook www.laverna.be

 

Dat was het nieuws voor deze keer. Mogelijk tot ziens bij een van de lezingen.

Lieve groetjes, Marja de Vries